středa 8. května 2013

Grüß Gott!

Tak vám píšu z Vídně. Už zabydlená, přestěhovaná... Chtěla jsem napsat o posledním týdnu ve Frankfurtu, zavzpomínat, zrekapitulovat, ale všechno bylo tak hektické! Přijeli naši s dodávkou a celý den jsme balili a balili a nosili do dodávky, za nelibých poznámek našeho "milovaného souseda", kterého už naštěstí nikdy neuvidím.

A teď jsem tady. V samotném centru Vídně - Faulmanngasse (přijede mě někdo navštívit?:) To znamená, že hned vedle nás je Wiedner Hauptstrasse - rušná ulice s nepřetržitým troubením a sirénami.

Můj úplně první dojem? Proč proboha všichni říkají Grüß Gott! a Auf Wiedersehen? V Německu jsem všude říkala Hallo a Tschüs... Někdy jim jen tak z principu říkám Kris Kros místo Grüß Gott, ale zdá se, že si toho ještě nevšimli.

Taky je tu dráž než ve Frankfurtu. Noodle box za 2,5? Ha, na to zapomeňte. Ale výběr je tu velký, spooousta restaurací a bister - máme co objevovat.

Šok číslo dvě - víno v restauracích se prodává po 1/8l, ale cena je stejně jako ve Frankfurtu - to znamená, že levnější víno tu stojí 3,5 na 1/8l, dražší přes 4 eura! Koktejly tu stojí kolem těch 7,5 eura a výš a na rozdíl od Frankfurtu tu nevedou happy hours (tam snad každá hospoda mělo v podvečer koktejly za 5 euro).

Hm, co dál? Ano už vím, musím si dávat pozor na tu svoji pusu nevymáchanou. Rok žijete v zemi, kde můžete volně komentovat oblečení či vzhled ostatních a nebojíte se, že vám budou rozumět. Ve Vídni - a hlavně v tom turistickém centru - je Čech či Slovák snad každý třetí. Zbytek jsou Poláci a Angličané.

Minulý víkend nám naši nastěhovali nějaké věci - s dodávkou si stoupli do zákazu - protože, jak vám řekne každý Vídeňák, zaparkovat v centru Vídně je věc zcela nemožná.

Také jsme první týden neměli internet - to bylo zkouška pro nás dva závisláky. Pán z UPC přišel včera, zapojil modem na 50Mb internet za 25 euro a už je zase lépe.

Pár foto:


 Tak zde trávím své dny: potřebovala bych lepší židli. A obrazovku.

 Hurá, máme mrazák a slušnou ledničku!
 Mám PRAČKU!



Obývák a přítelovo útočiště

Že jste to vy, řeknu vám, že za takový byt (65 metrů čtverečních, plně vybavený) platíme 890 nájem + elektřina, voda, topení a internet.

Tak tedy Vídni zdar!

Žádné komentáře:

Okomentovat